Csárádi Dóra blog oldala

Csárádi Dóra blog oldala

Érzékeny, kipirulásra hajlamos bőröm volt sokáig. Amint a szabadból beléptem valahova, láng vörös lett az arcom.

Mostanra mérséklődött ez a helyzet, köszönhetően a kiváló hatóanyagoknak, melyek a Biola termékekben megtalálhatóak.

 

Cellulit – narancsbőr

Még mindig gyakran olvasható a cellulitisz szó a narancsbőr elleni kezelések, krémek hirdetései között. Nálam ettől már egyértelműen komolytalanná válik a reklám.

 

maté a magyalfélék családjába (Aquifoliaceae) tartozó, trópusi-szubtrópusi örökzöld növény. Dél-Amerikában őshonos fafaj. Környezeti igényeit tekintve évi 1500 mm csapadékot és 15-17°C átlaghőmérsékletet kíván. Magassága elérheti a 7-15 métert. Termése küllemben a bors termésére hasonlít. 

  

A nagyvárosi létből adódó életmód miatt szervezetünk egyre fokozottabb terhelésnek van kitéve. Felbomolhat szervezetünk természetes egyensúlya, amely kihat egészségi állapotunkra, erőnlétünkre, ezáltal az egész lényünkre. Ez gyakran először a bőrünkön mutatkozik meg.

 

A legegyszerűbb bőrradír testre

Közvetlenül a konyhából:

egy evőkanál durvább szemcséjű cukor (itt barna),

egy evőkanál méz,

kevés jó minőségű hidegen sajtolt olaj (én a ligetszépe olajat használom testápolóként a még vizes bőrömre is, ill. napi egy teáskanállal reggel éhgyomorra is)

 

A bőr felső rétege megvastagodik, ezáltal nehezebben jutnak a mélyebb rétegbe a hatóanyagok.   Ugyanakkor a hám alsóbb rétegei elvékonyodnak, és az irha rétegben található rostok is pusztulnak, amelynek eredményeképpen a bőr sokkal vékonyabbá, rugalmatlanabbá válik és megjelennek a ráncok, barázdák.

Célunk az elszarusodott hámsejtek kíméletes eltávolítása. A kíméletesen van a hangsúly, mivel ez a bőrtípus érzékenyen reagálhat a környezeti hatásokra, de az erősebb bőrradírozásra is. Kíméletes megoldás az enzimes bőrradír (pl. Aha birs) és a hydroabráziós hámlasztás.

Az 1. számú szabály, hogy olyan naptejet válasszunk, ami az UVA és az UVB sugárzás ellen is véd.

(A védőhatású pigmentációt antioxidánsok és karotinoidok szervezetbe juttatásával is segíthetjük.)

A 2. számú szabály, hogy kiemelt figyelmet kell fordítanunk a naptej összetételére. Érdemes kerülni a kőolajszármazékot, parabéneket, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot vagy alumíniumot tartalmazó naptejeket.

A földet érő természetes fény – vagyis a napfény – hullámhossza alapján látható fényre, infravörös sugarakra és ultraibolya sugarakra osztható. Ezeknek a sugaraknak más-más hatása van az emberi szervezetre.

Erőteljes biológiai hatása az ultraviola (UV), azaz ibolyántúli sugaraknak van. Sajnos az ózonréteg elvékonyodásával a káros UV-C sugár is bizonyos mértékig eléri bőrünket, főleg a déli órákban.

A barnulás nem más, mint a szervezet természetes fényvédelme mindenféle káros sugárzás ellen. 

Az érett bőrnek három olyan jellegzetessége van, melyekkel az ápolás vagy a megelőzés során foglalkozni érdemes.

Az első a bőr szárazsága: ahogy öregszik a bőr, egyre kevesebb vizet képes megtartani, a szárazság pedig a bőr húzódásához, egyes esetekben akár viszketéshez is vezethet.

A második kezelendő tünet a bőr elvékonyodása, védekezőképességének csökkenése. Ráadásul idősebb korban könnyebben keletkeznek és lassabban gyógyulnak a sebek, így ha a száraz bőrt nem ápolják megfelelően, az azon keletkező sérülések könnyen el is fertőződhetnek.

A kitágult szőrtüsző-nyílásokat időnként ki kell tisztítani, de általában nem tanácsos a pattanást otthon kinyomni. Házilag inkább csak a fekete közepűeket, és mindig a bőr tisztítása és gőzölése után nyomjuk ki. Utána alkoholos fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású oldattal töröljük le a bőrfelületet.

Jól alkalmazhatók a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó gyógykozmetikumok is (pl. teafaolaj). Tisztítási műveletet célszerű havonta egyszer szakemberrel végeztetni.

Mind a felnőtt, mind a tini bőrön nagy segítséget nyújt a bőr megújításában, szabad légzésében a hidroabráziós kezelés, amely teljesen fájdalommentes! Rendszeres használatával még a nyomkodás is megúszható:)

Szükséges a fényvédelem a pattanás pigmentálódásának megelőzése miatt. A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni azonban nem szabad.

1. oldal / 2