1 items tagged "természetes natúr kozmetikumok"

Találatok: 1 - 1 / 1

Természetes natúr kozmetikumok

Category: összetevők, hatóanyagok
Készült: 2014. január 24. péntek, 03:39

Néhány fontosabb összetevő, ami jó a bőrnek:

Aminosavak: a sejtek regenerációjáért felelősek.
Lipidek: fontos zsírok a sejtműködés elősegítéséhez.
C-vitamin: öregedésgátló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, elősegíti a kollagén illetve a kötőszövet kocsonyás alapállományának képződését, pigment halványító. C-vitamin (aszkorbinsav): Befolyásolja a szervezetben lejátszó redoxifolyamatokat, fontos szerepet játszik a sejtlégzésben, befolyásolja a lipáz aktivitást. Kozmetikai készítményekben stabilizált formában fordul elő. Mindenfajta bőr kezeléséhez alkalmazható, öregedésgátló, redukáló, gyulladáscsökkentő, frissítő, tonizáló tulajdonsága miatt. C-vitamin hatására fokozódik a kollagének és a kötőszövet kocsonyás alapállományának képződése. Hat a tirozin anyagcserére pigment halványító hatású is. A gyenge érfalú, gyulladásra hajlamos bőröknél szabályozza az érfalak áteresztő képességét, fokozza a bőr ellenálló képességét, védi azt a fertőzésekkel szemben.
Flavonoidok: a bioflavonoidok a C-vitamin hatását kiegészítik, antioxidáns hatású, megszüntetik a hajszálerek törését, gátolják az érelmeszesedést, csökkentik a visszerek gyulladásos folyamatait.
 teaFehér és zöld tea: Szűz teák, a legkevésbé kezeltek. A legjobb minőségű tea az ágvégi ki nem feslett levélrügy ezt nevezik fehér teának, a második kifeslő levélke a zöldtea. A kozmetika iparban, mint a leghatásosabb antioxidáns komplex van jelen. A tealevél legfontosabb hatóanyagai: Cserzőanyagok, illóolajak, alkaloidok, vitaminok (B1, B2, B5, A, C, E), ásványi anyagok( kálium, fluor), klorofil, katekhin.
Illóolajak: A bőrt táplálják, regenerálják, nyugtatják, gyulladáscsökkentőek Levegőn könnyen párolgó, jellegzetes illatú anyagok, fény és hőérzékenyek. Egy-egy illóolaj akár több száz komponensből is állhat. Kémiai sokféleségük révén az illóolajok számos gyógyászati felhasználási lehetőséggel rendelkeznek. Illóolajok a növények váladéktermelő sejtjeiben képződnek, amelyeket melegítés, préselés hatására bocsátanak ki.
A vitamin (retinol), provitaminja a béta karotin: Hámképző, hámvédő, gyulladáscsökkentő, a béta karotin fokozza a bőr ellenálló képességét.
E vitamin (tokoferolok): Az E vitaminok feladata a sejtekben lévő lipidek oxidációjának a megakadályozása, így nem képződnek peroxidok, szabadgyökök. A bőrön vérbőséget hoz létre, javítja az anyagcserét, regeneráló, hámképző hatású, öregedésgátló. A kozmetikaipar avasodás gátlóként is használja az E vitamint.
  aloeAloe vera: Kozmetikai szempontból az Aloe vera a legfontosabb. Kozmetikai hatásai: kiváló hidratáló, 4-szer könnyebben jut be a bőrbe, mint a víz, kiváló nedvességfelvevő és vízmegtartó képesség fokozó, nyugtató, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, baktericid. Frissíti, védi a bőrt, fokozza a vérkeringést, a kollagén szintézist, csíraölő és sejtregeneráló hatású. Összetevői: Vitaminok: A, B1, B3, B6, B9, B12, C, E, Kolin (B8)

Mono-és Poliszacharidok: Cellulóz, glükóz, mannóz, aldenetóz, uronsav, lipáz, allináz, L ramóz, acemannon. A szénhidrátok (szacharidok) élő szervezetek által termelt, szén, oxigén és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, melyekben a H:O arány legtöbbször 2:1,  mint a vízben.  Fontos szerepük, hogy energiát szolgáltatnak a szervezetben, a bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból származik. Jelentőségük tehát igen nagy, hiszen az élőlények energiatartaléka, táplálék, a növényi szövetek váza is szénhidrát. Az egyszerű monoszacharidok egy molekula szénhidrogénből épülnek fel, valódi oldatot képeznek vízzel, vagyis vízmegkötők. Az összetett poliszacharidok pedig több száz molekula szénhidrátból épülnek fel. Az összetettek is vízmegkötők, de molekulaszerkezetüktől függően (50-10000-ig) eltérő az oldhatóságuk. A kicsik oldódnak, a nagyok viszont nem képeznek valódi oldatot, csak kolloidot. pl. nyákanyagok.  Vízmegkötő és vízmegtartó képességű anyagok, ezért a kozmetikában gélképző, sűrítő-és ragasztóanyagként alkalmazzák.   

Aminosavak: Csak a növényi szervezet tud fehérjét előállítani az állati szervezet szervetlen anyagokból fehérjét szintetizálni képtelen, ezért fehérjetáplálkozásra szorul. Ezeket a testidegen fehérjéket emésztéssel aminosavakra bontja, majd újraépíti azokból saját fehérjéit. A fehérjék, aminosavak bőrrokon anyagok, vízmegkötő képességük jelentős, ezért a kozmetikában hidratáló készítményekben alkalmazzák. Esszenciális aminosavak: Izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, valin. A 8 esszenciális aminosavból,  amelyet szervezetünk nem tud előállítani 7-et tartalmaz az aloe vera!
Szaponin: Bőrpuhító, emulgeáló és védőkolloid.
 Papaya Enzimek: Az enzimek az élő sejt által termelt különleges fehérjemolekulák, a biokémiai folyamatok biológiai katalizátorai.  Irányítják a sejtekben lejátszódó kémiai folyamatokat, hiányuk előbb-utóbb betegséghez vezet. Kozmetikai szempontból a fehérjebontó enzimek jelentősek, mert puhító, keratin oldó hatásúak. A papainban található enzim a proteáz.