Napozás-fényvédelem

   Hogyan válasszunk naptejet?

A legfontosabb, hogy olyan naptejet válasszunk, ami az UVA és az UVB sugárzás ellen is véd.

Különösen fontos, hogy figyeljünk a naptej összetételére: kerüljük a kőolajszármazékot, parabéneket, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot vagy alumíniumot tartalmazó naptejeket. Lehetőleg a következő összetevők NE legyenek a naptejen: benzofenon, octocrylene, PABA (para-amino-benzoic acid), oxtinoxate, octyl-methoxycinnamate. Ezek az alkotóelemek ugyenis UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületté alakulhatnak át. Javasolt minőségi, bevizsgált, natúr naptejet választani, ami mentes a tartósítószerektől és egyéb káros anyagoktól.

Mit jelent a faktorszám?

SPF – (Sun Protection Factor) alapján sorolják be a fényvédő készítményeket. A legtöbb naptej és –olaj az UV-A-t és az UV-B-t blokkolja. Minél hosszabb ideig tart ez a blokk, annál magasabb a faktorszám. Azaz, ha naptej nélkül 10 perc alatt égne le a bőrünk és van egy 25-ös faktorú naptejünk, akkor azzal 10x25 perc alatt, azaz 250 perc alatt ég le a bőr.

fenyvedokA fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverésével, vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak mind az UVA és UVB sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. Fontos, hogy a szemcseméret 100 nm feletti legyen, különben behatol a bőr mélyebb rétegeibe és szabadgyököt termelhet, mely a bőr öregedését gyorsítja.

 

     

 

I.típus

II. típus

III. típus

IV. típus

Bőrszín

nagyon világos

világos

világos/világosbarna

világosbarna

Hajszín

vörös/szőke

világos/közép szőke

barna

sötétbarna/fekete

Szemszín

világoskék/zöld

kék/szürke/zöld

barna

barna/fekete

Szeplő

nagyon

ritkán

nincs

nincs

A bőr reakciója

mindig gyorsan leég,   és nem barnul

könnyen leég,   nehezen barnul

jól barnul, ritkán   ég le

gyorsan barnul,   szinte soha nem ég le

UV érzékenység

nagyon érzékeny

érzékeny

kevésbé érzékeny

kevésbé érzékeny

Javasolt faktorszám

SPF 50

SPF 50

SPF 40-30

SPF 30