Tanácsok tiniknek

bőr

A bőrünk klímaberendezés, érzékszerv, raktár, ápol és eltakar, véd, az immunrendszer előretolt helyőrsége.

Három alapvető rétege van (alulró felfelé) bőralja, irha és a hámréteg (ami több rétegű).

Összefoglalva elmondhatjuk:

a bőr burkol,

véd a sérülésektől és a mikroorganizmusok okozta fertőzésektől,

az verejtékmirigyek által párologtatva hűt, és kapilláris erei átmérőjének változtatásával - a kitágult erekkel hőt ad le, vagy éppen fordítva, gondosan óvja a hőtartalékokat,

verejtékmirigyeivel méregtelenít is,

faggyúmirigyeivel védőréteget képez a bőrfelszínen.

A sok bosszúságot okozó pattanás

patt       pattanás

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti ártalmak - együttes hatására alakul ki.

Kamaszkorban a fiúknál a herékben, a lányoknál a petefészekben és a mellékvesékben termelődő androgén hormonok hatására megnő a mirigyek aktivitása, növekszik a faggyútermelés, mely a zsíros bőrűeknél eleve nagyobb, ezért ők hajlamosabbak az aknéra.

A faggyúmirigyek fokozott faggyútermelés mellett könnyen eltömődhetnek.

Emellett a bőr fokozott elszarusodása a nyílás elzárásával elősegíti a mitesszerképződést. Magát a gyulladást és gennyedést a bőrfelszínről a duzzadt mirigybe jutott baktériumok okozzák.

A napfényre, kozmetikumokra, vegyszerekre adott allergiás válaszreakció is okozhat pattanásokat. A piszkos városi levegő kedvez az akné megjelenésének. Nincs rá bizonyíték, de bizonyos ételek is kihoznak pattanásokat (pl. olajos magvak, túl fűszeres ételek, csokoládé, kóla).

Az aknét nem nagyon lehet megelőzni, legfeljebb az elfertőződését és hegesedését, amit legjobb minél előbb (szakszerű !) kezelésbe venni. A mitesszerek nem a mosdatlanság büntetései. A túlzott tisztálkodás a faggyútermelés fokozásával, a dörzsölés, nyomkodás pedig a gyulladás elterjesztésével inkább ront az állapoton.

Bőrápolási tanácsok, házi praktikák

A kitágult szőrtüsző-nyílásokat időnként ki kell tisztítani, de általában nem tanácsos a pattanást otthon kinyomni. Házilag inkább csak a fekete közepűeket, és mindig a bőr tisztítása és gőzölése után nyomjuk ki. Utána alkoholos fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású oldattal töröljük le a bőrfelületet.

Jól alkalmazhatók a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó gyógykozmetikumok is (pl. teafaolaj). Tisztítási műveletet célszerű havonta egyszer szakemberrel végeztetni.

Mind a felnőtt, mind a tini bőrön nagy segítséget nyújt a bőr megújításában, szabad légzésében a hidroabráziós kezelés, amely teljesen fájdalommentes! Rendszeres használatával még a nyomkodás is megúszható:)

hydroab

Szükséges a fényvédelem a pattanás pigmentálódásának megelőzése miatt. A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni azonban nem szabad.

                                   Néhány házi praktika:

Egyszerű bőrradír: barna cukor, méz, víz keverékével heti 1x

citromCitrom: Friss és szép lesz a bőröd, ha hetente egyszer (többször nem kell) egy félbevágott citrommal átdörzsölöd. Nemcsak a pattanásokat űzi el, hanem a pattanások után maradt barnás foltokat is eltünteti.

teafaolaj Teafaolaj: Ez egy nagyon erős természetes gyógyír antibakteriális hatásának köszönhetően. Vigyázz, hogy olyan olajat használj, ami 100% tisztaságú. Pár cseppet hígíts fel egy kevéske vízzel, majd ebbe márts egy vattapamacsot és tedd a pattanásodra!

tojás Tojásfehérje: egy csodás fegyver a pattanások ellen! Kitűnő arcmaszk készíthető belőle, főként zsíros bőrűeknek. Annyi az egész, hogy egy kis tojásfehérjét felverünk és egy kevés élesztőt, ami B-vitamin bomba(!) elkeverünk benne , majd az egészet felkenjük az arcra (hátra). 10 perc múlva lemosható. Ragyogó lesz a bőr azonnal!

élesztő Az élesztőből érdemes hetente 2-3 alkalommal egy-egy csipetnyit lenyelni – de fontos, hogy utána min. fél óráig ne igyunk folyadékot (az élesztő megduzzadhat és puffadást, hasfájást okozhat). A hajunk, a körmünk is meghálálja ♥♥♥